UPOZORNENIE !

 

pzsr                                           UPOZORNENIE                                     pzsr

Okresné riaditeľstvo PZ v Dunajskej Strede upozorňuje občanov, že v našom okrese boli zaznamenané ďalšie nové prípady, kedy neznámi páchatelia uviedli do omylu seniorov, ktorí tým prišli o celoživotné úspory.

Podvodníci si vymyslia príbehy, ktorými sa snažia získať dôveru seniorov a vylákať od nich svoje úspory.  Volajú seniorom na ich pevné linky alebo mobily ako ich príbuzní alebo známi (vnuk, syn, brat, sused, spolužiak) a žiadajú požičať peniaze na rôzne účely.

 V poslednej dobe boli zaznamenané prípady, keď podvodníci volajú aj v neskorých nočných alebo skorých ranných hodinách a predstavujú sa ako lekári. Seniorom oznámia, že ich syn alebo vnuk spôsobil dopravnú nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si pri nehode odhryzol jazyk, alebo je po operácii a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie spôsobenej škody, ošetrenie a neoznámenie prípadu polícii. Seniorov dôrazne žiadajú, aby nikoho nekontaktovali, lebo ich príbuzný ,môže mať z toho problémy,  môže ísť do väzenia, lebo zistili, že šoféroval pod vplyvom alkoholu a pri nehode ťažko zranil aj inú osobu.

Pre peniaze si páchatelia chodia osobne k seniorom alebo ich žiadajú, aby ich priniesli na určené miesto, sú prípady, kedy k seniorom pošlú taxík. V súčasnej dobe však podvodníci žiadajú seniorov, aby peniaze zasielali na konkrétne účty v bankách (najmä v Tatra banke) alebo ich posielali cez finančnú službu Western Union (najmä v Poštovej banke). Konkrétne číslo účtu páchatelia oznámia seniorom v telefóne alebo im ho zašlú SMS, pričom zdôraznia seniorom aby nikomu nehovorili na aký účel potrebujú peniaze. 

Preto,

  1. neverte neznámym osobám, ktoré Vás telefonicky kontaktujú z rôznych príčin a žiadajú od Vás peniaze,
  2. skutočnosti uvádzané v telefóne neznámou osobou ihneď overte telefonicky u svojich príbuzných – OBRATOM IM ZAVOLAŤ,
  3. nevyberajte svoje finančné úspory pre cudzie osoby, nedávajte peniaze osobám, ktoré nepoznáte, nevkladajte peniaze na cudzie účty a neposielajte neznámym osobám peniaze cez finančnú službu Western Union,

 

  1. v týchto prípadoch ihneď kontaktujte políciu na čísle 158.

Ďalej Vás upozorňujeme, že podvodníci často sa vydávajú za pracovníkmi vodární, elektrární a plynární.

Preto majte na pamäti, že pracovníci uvedených spoločností preplatky alebo nedoplatky nikdy neinkasujú v hotovosti prostredníctvom svojich zamestnancov. Preto, ak niekto tvrdí, že Vám doniesol naspäť preplatok alebo treba zaplatiť nedoplatok na mieste, ihneď  kontaktujte políciu na čísle 158.        

Comments are closed.